Val masiv de încălcări la alegerile locale

(Mihaela Burduja, voluntară CIDO)

Conform monitorizării efectuate de Asociaţia Promo-Lex pînă la orele 19.00 au fost înregistrate o serie de încălcări grave în procesul alegerilor.

Neregulile au apărut chiar de la deschiderea secţiilor de votare „O situaţie ieşită din comun a fost la deschiderea secţiilor de votare. Nu toate au fost deschise la ora 7:00. Au fost cel puţin 8 cazuri când secţiile au fost deschise cu 5 minute mai devreme, dar şi cazuri când cu o întârziere de până la 10 minute. Din totalul de 271 de secţii de votare din Chişinău, 189 au fost deschise la timp, în timp ce restul au fost deschise fie mai devreme, fie chiar cu 15 minute mai târziu” a menţionat șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Pavel Postică.

Cele mai multe nereguli vizează de procesele verbale. Doar în raza mun. Chişinău au fost depistate zece procese verbale care conțineau erori de calcul a voturilor."Numărul proceselor verbale eronate sunt mai puține comparativ cu anii precedenți, chiar și cu alegere parlamentare din 2014 și cele din 2011. Aceasta se datorează acelui modul în baza căruia a activat CEC, pentru că anterior ei trimiteau procesele verbale în formă scrisă și nu era efectuată o verificare electronică de calitate", a mai declarat  Pavel Postică.

Studiul preliminar realizat evidenţiază încălcările cu o pondere mai mare şi anume infrastructura necorespunzătoare în secţiile de votare- lipsa conexiunii la internet, deconectarea luminii, cabinele de vot amplasate la distanţe prea mici, urnele sigilate necorespenzator etc, agitaţie electorală descoperită în mun. Bălţi, r-nul Rîşcani, r-nul Sîngerei etc, în cel puţin 12 secţii de votare concurenţii electorali au asigurat cu transport alegătorii la secţia de votare, cumpărarea voturilor, ademenirea alegătorilor cu băuturi alcoolice şi produse alimentare, urna mobilă a ajuns la destinaţie fără sigiliu in r-nul Briceni.

Totodată Observatorii Promo-LEX au constatat că, în cel puțin șapte secţii de votare au fost depuse contestații din partea reprezentanților concurenților electorali.
În total, peste 1.400 de observatori Promo-LEX mau monitorizat mersul alegerilor generale locale.

Sursa: http://www.promolex.md/index.php?module=press&cat=0&item=1780

Foto: http://www.rfi.ro/