Comunicate / Apeluri

ONG-urile de media cer explicații public de ce poliția nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnaliști au fost agresate

ONG-urile de media cer ca ministrul de Interne să explice public de ce poliția nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnaliști au fost agresate la protestul din fața locuinței lui Vlad Plahotniuc

"Suntem profund îngrijorați de cazurile tot mai dese de agresări fizice și verbale la adresa jurnaliștilor, în timp ce aceștia își fac meseria, fiind prezenți la manifestații de interes public.

Ingrijorare față de situația apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX, Front Line Defenders, Civil Rights Defenders, Observatorului pentru Protecția Apărătorilor Drepturilor Omului, un program comun al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH) și Organizației Mondiale Împotriva Torturii (OMCT) vă scriem în legătură cu hărțuirile îndreptate împotriva apărătorilor drepturilor omului în regiunea Transnistreană.

Scurtă descriere a situației

Moldova eșuează din nou la capitolul Drepturile Omului

COMUNICAT MEDIA

5 noiembrie 2014

Moldova eșuează din nou la capitolul Drepturile Omului

Astăzi 5 noiembrie 2014, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului a dat publicităţii noul Raport periodic privind îndeplinirea de către Republica Moldova a angajamentelor internaţionale în domeniul drepturilor omului, asumate prin intermediul mecanismului ONU – Evaluarea Periodică Universală (EPU).

Programe Electorale nepăsătoare faţă de subiectul asigurării Drepturilor Omului

Azi, 27 noiembrie 2014, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului a dat publicităţii Raportul de Evaluare a ponderii Drepturilor Omului în Programele Electorale ale Concurenţilor Electorali în cadrul electoralei Parlamentare 2014.

Studiul ponderii Drepturilor Omului în programele selecte ale concurenţilor electorali în cadrul alegerilor Parlamentare 2014 a demonstrat că subiectul asigurării drepturilor fundamentale ale omului este în mare parte marginal în agendele concurenţilor electorali la alegerile parlamentare 2014.
Din 6 concurenţi electorali cu şanse de accedere în Parlament examinării în cadrul Studiului:

MONITORIZARE: 1 SEPTEMBRIE FĂRĂ SLUJBE RELIGIOASE ÎN ŞCOLI

APEL PUBLIC
MONITORIZARE: 1 SEPTEMBRIE FĂRĂ SLUJBE RELIGIOASE ÎN ŞCOLI

Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) face apel către reprezentații media și organizațiile partenere care vor reflecta evenimentele de începere a noului an școlar să monitorizeze felul în care se vor desfășura acestea.

Societatea civilă este serios îngrijorată de atacuri grave asupra jurnaliștilor și cere investigarea efectivă și independentă a acestora

Pe data de 20 iunie 2014 a fost arestat de poliție jurnalistul portalului de știri Deschide.MD, iar pe 21 iunie 2014 a fost violent atacat în plină stradă activistul civic și jurnalistul liber Oleg Brega. Aceste evenimente sunt atacuri grave asupra jurnaliștilor, care pot pune în pericol libertatea de exprimare din Republica Moldova. Organizațiile de apărare a drepturilor omului cer insistent investigarea efectivă și independentă a acestor cazuri.

Instituția medicală de stat grav încalcă drepturile fundamentale ale omului

Pe data de 8 iunie 2014 a devenit cunoscut cazul externării a doi pacienți din spitalul municipal din Chișinău „Sfînta Treime” la o gunoiște dintr-o suburbie. Din spusele lor, bărbații au fost transportați la gunoiște de o ambulanță, unde aceștia au fost dați jos de personalul medical și abandonați. Organizațiile de apărare a drepturilor omului condamnă aceste acțiuni și le califică drept o încălcare gravă a dreptului fundamental la viață.

Poliția și Agenția de stat pentru protecția moralității sfidează libertatea exprimării și întrunirilor, și persecută organizațiile de apărare a drepturilor omului

Pe data de 2 iulie 2014 organele de poliție au informat Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului privind pornirea dosarului contravențional pe faptul expunerii în public a unei poze, la solicitarea reprezentanților controversatei organizații „Antifa” . Decizia organelor de poliție este bazată pe un raport de expertiză al Agenției de stat pentru protecția moralității, care denotă o incompetență crasă și viziuni aberante ale acestui organ. Aceste acțiuni ale poliției și Agenției pentru protecția moralității prezintă o nouă încercare de sfidare a libertății de exprimare și întrunire, precum și un atac asupra organizațiilor naționale și internaționale de apărare a drepturilor omului.

Ministerul Justiției atentează la libertatea asocierii, încercînd să controleze asociațiile non-guvernamentale

Ministerul Justiției al Republicii Moldova a elaborat propuneri de modificare a Legii cu privire la asociațiile obștești, care atentează la libertatea asocierii și vor pune asociațiile obșteși sub controlul Ministerului Justiției. Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) consideră aceste propuneri de modificări anti-democratice și contrare normelor constituționale și naționale în domeniul drepturilor omului, și insistă asupra retragerii acestora de către Ministerul Justiției.

Instanţele de judecată sfidează libertatea de exprimare, asociere şi religie, şi atentează la ordinea de drept din Republica Moldova

Ultima decizie a Judecătoriei Comerciale de Circumscripție din Chişinău, prin care au dispus lichidarea asociațiilor obștești „Falun Dafa” și „Falun Gong Moldova”, constituie sfidarea flagrantă a libertăţilor de exprimare, asociere şi religie şi atentează direct la ordinea de drept din Republica Moldova. Motivele invocate de solicitanţii lichidării, precum şi instanţele de judecată sunt contrare standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului şi supremaţiei dreptului.

Republica Moldova va putea plăti 1,5 miliarde de euro pentru violențele față de peste un milion de femei

În numai câteva luni ale anului 2013 Republica Moldova a pierdut 3 cazuri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cauza inacțiunilor statului în prevenirea și combaterea violenței domestice față de femei. În fiecare din aceste cazuri  Curtea a acordat victimelor compensații morale în mărime de 15,000 Euro, care urmează a fi plătite din bugetul public. Totodată  peste un milion de femei din Republica Moldova au suferit de cel puţin o formă de violenţă domestică în timpul vieţii. Astfel, valul plângerilor la Curtea Europeană din partea acestor femei  va putea costa statului Republica Moldova peste 15 miliarde euro de  compensații morale pentru persistenţa inacțiunilor în acest sens.

Îndoctrinarea ortodoxă în şcoli publice

Îndoctrinarea creştin-ortodoxă persistă în marea parte a şcolilor din Republica Moldova. Aceasta este una din constatările principale ale studiului realizat recent de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului. Această situaţie vine în contradicţie directă cu Constituţia Republicii Moldova, care în mod direct stabileşte că învățământul de stat trebuie să fie laic.

Parlamentul Moldovei zădărniceşte funcţia avocatului poporului

Pe  23 decembrie 2013 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectură finală Legea cu privire la avocatul poporului (ombudsmanul) – instituţia publică specializată în apărarea drepturilor omului. Pînă la zi instituţia respectivă nu a reuşit să se afirme drept una puternică şi cunoscută, iar noua lege era privită ca o măsură de îmbunătăţire radicală a statutului şi funcţionalităţii acesteia. În pofida eforturilor majore, în ziua votului final – pe 23 decembrie – Parlamentul Republicii Moldova a introdus mai multe modificări „de ultim moment”, care cel mai probabil vor zădărnici noua lege, şi vor menţine în continuare funcţia ombudsmanului drept una sterilă şi „un locuşor călduţ” pentru persoanele loiale puterii.

ТРЕБУЕМ СВОБОДЫ РЕЛИГИОЗНЫХ ПРАЗДНИКОВ

ДОКУМЕНТ о ВЫРАЖЕНИИ ПОЗИЦИИ

ТРЕБУЕМ СВОБОДЫ РЕЛИГИОЗНЫХ ПРАЗДНИКОВ

В связи с продолжающейся практикой Правительства Республики Молдова по навязыванию выходных дней, связанных с религиозными праздниками, Информационный Центр по Правам Человека требует прекратить эту порочную практику, посягающую на свободу мысли и вероисповедания.

Tortura în masă din aprilie 2009: 55 luni de impunitate

În aprilie 2009 aproximativ 700 sute de femei și bărbați au fost torturați și maltratați de către poliția din Republica Moldova și alte instituții  ”de ordine publică”, ca urmare a tulburărilor civile în perioada de după alegerile parlamentare din 5 aprilie. Aceste femei și bărbați, în special tineri, au fost arestați ilegal, grav bătuți, umiliți, iar multe din fete - dezbrăcate și hărțuite sexual. Exista o mulțime de date cu privire la cine sunt victimele, unde s-au comis aceste crime și cine sunt autorii. Figurile cheie ale guvernului  intrat în funcție după alegerile din 2009, inclusiv liderii partidelor Liberal, Democrat și Liberal Democrat, au promis în mai multe rânduri o investigație promptă și corectă a evenimentelor și pedepsirea tuturor celor implicați în evenimentele din aprilie 2009.

55 de luni mai târziu, aceste discuții au rămas doar vorbe ... 

Pages