Participarea persoanelor cu dizabilităţi la alegeri

(Mihaela Burduja, voluntară CIDO) 

Potrivit  Unimedia, în ședința de marți, 9 iunie 2015, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul chestionarului pentru evaluarea gradului de accesibilitate a procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități la alegerile locale generale din 14 iunie 2015.

Chestionarul conține întrebări privind numărul de participare a persoanelor cu dizabilități la vot, accesibilitatea infrastructurii şi anume amplasarea secţiei de votare, existenţa rampei de acces, suprafaţa localului secţiei de votare, precum și observații pe marginea desfășurării procesului de vot. Totodată chestionarul face referire şi la persoanele care vor vota prin intermediul urnei mobile.

Conform Hotărîrii CEC completarea chestionarului și transmiterea către consiliile electorale se pune în sarcina președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare.

O analiză efectuată de Asociaţia "Motivaţie" arată că din  cele  55  de  instituţii  cu destinaţie publică  evaluate în municipiul Chişinău, doar 2 clădiri sunt adaptate în totalitate necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Un impediment pentru persoanele cu nevoi speciale este accesul limitat la informaţie. “Persoanele cu dizabilităţi locomotorii nu pot participa la întîlnirile cu candidaţii deoarece acestea se organizează de cele mai multe ori în spaţii inaccesibile, deasemenea întîlnesc impedimente persoanele cu dizabilităţi de vedere care necesită buletine de vot special tipărite cu ajutorul alfabetului Braille, persoanele cu deficienţe de auz care au nevoie de un translator mimico-gestual. În cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 au avut loc doar 6 chemări a urmei mobile, persoanele cu dizabilităţi sunt foarte slab informate. ”  a comunicat Igor Meriacri, directorul executiv a Asociaţiei “Motivaţie” din Moldova.

Menţionăm că Republica Moldova în scopul implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a adoptat Legea nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi care prevede în mod expres asigurarea dreptului de a alege şi a fi ales pentru persoanele cu nevoi speciale.

Surse: http://www.cec.md/index.php?pag=news&id=1001&rid=13160&l=ro
http://unimedia.info/stiri/persoanele-cu-dizabilitati-pot-evalua-accesib...