Noutăţi Drepturile Omului

Avocatul Poporului cere revizuirea deciziei ANRE cu privire la majorările tarifelor la energia electrică și a gazelor naturale

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai, pledează pentru revizuirea deciziei ANRE cu privire la majorările cu 30-35 % a tarifelor la energia electrică şi cu 15 % a celor la gazele naturale.Cotorobai consideră că aceste majorări vor provoca inevitabil o creştere explozivă a preţurilor la alte mărfuri şi servicii, cum ar fi tarifele la energia termică și a

DECIZIE: Dorin Chirtoacă a instigat la discriminare

La 21.07.2015, membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPPEDAE), în cadrul ședinței deliberative, au decis că declarațiile făcute de Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chișinău, în cadrul conferinței de presă din 29 iunie 2015, instigă la discriminare pe criteriul de sex și vîrstă.

În Moldova se lansează Platforma pentru Egalitate de Gen

(Mihaela Burduja, voluntară CIDO)

Peste 10 organizaţii non-guvernamentale şi activişti civici au format o platformă pentru consolidarea eforturilor tuturor actorilor care militează pentru promovarea egalităţii de gen în Moldova. Lansarea platformei a avut loc la 14 iulie 2015 în cadrul unei conferințe de presă.

FILM: arta și filosofia Capoiero în lupta împotriva discriminării rasiale

Un grup de studenți de la diferite facultăți au participat, astăzi 23 martie, la o proiecție de film pentru a marca Ziua Internațională a luptei împotriva discriminării rasiale. Evenimentul a fost găzduit de Fundația Est-Europeană.

Filmul selectat de această dată pune în valoare impactul pozitiv al practicării artei și a filosofiei Capoiero în promovarea justiției și a egalității sociale.

Victimele Holocaustului comemorate la Chișinău

În contextul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) şi reprezentanţa Civil Rights Defenders în Moldova, au organizat miercuri 28 ianuarie 2015 proiecția filmului „Pianistul / The Pianist” și o discuție post-film despre Holocaust.
Filmul este bazat pe istoria adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreieşti a fost forţat ca pe timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare.

O tânără în scaun cu rotile este discriminată la penitenciarul nr.13

Tatiana Machina este o tânără din mun. Chișinău, căreia din iulie 2005 i-a fost atribuit gradul 1 de invaliditate, deplasarea ei fiind posibilă doar în scaunul cu rotile. Potrivit asociaţiei Promo-LEX, La moment, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13, iar conform unei evaluări medicale, Tatiana necesită îngrijire permanentă acordată de către o altă persoană.

(DATE FALSE) 56,8 % din populaţia RM se consideră moldoveni - recensămîntul populației 2014

UPDATE: Biroul Național de Statistică (BNS) a infirmat datele referitoare la etnie (la libera declarație a persoanei) și limba vorbită, printr-un comunicat plasat pe site-ul instituției. În mesaj, instituția atenționează că datele referitoare la etnie și limba vorbită, dar și celelalte date referitoare la distribuția geografică, numărul populației și altele au fost transmise de pe o adresă de e-mail falsă, informează UNIMEDIA cu referire la BNS.

Promo-LEX: Retrospectiva 2014

27 ianuarie 2014 – Promo-LEX alături de alte organizații ale societății civile a subsemnat petiția privind optimizarea comunicării dintre Parlament și sectorul asociativ.

28 ianuarie 2014 - CtEDO și-a pronunțat hotărârea în cauza T.M. și C.M. împotriva Moldovei, fiind constatată complicitatea statului la actele de violență în familie și discriminare în bază de gen.

5 februarie 2014 – Promo-LEX informează despre situația directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Ion Iovcev și alte două persoane care au fost private ilegal de libertate.

Asociația ,,MOTIVAȚIE” promovează și susține tinerii cu dizabilități în procesul de angajare în câmpul muncii

,,De ce este importantă încluziunea în câmpul muncii pentru persoanele cu dizabilități”? În primul rând, persoana devine independentă financiar, își formează abilități personale și profesionale, contribuie la îmbunătățirea economică a statului și nu este la întreținerea acestuia. O persoană cu dizabilitate  angajată la un loc de muncă este fericită când este într-un mediu calm și corespunzător, când este apreciată pentru munca sa și profesionalism, când are colegi și prieteni, când auto-respectul este prezent în viață, când totul este așa ca și la toți cei din jurul său.

Etapele EPU: 3. Elaborarea documentului

Adoptarea neoficială a documentului rezultat

După dialog, Grupul de Lucru EPU întocmeşte un raport – de regulă timp de 48 de ore după încheierea şedinţei – enumerând sumar întrebările şi recomandările înaintate pe parcursul revizuirii, precum şi orice angajamente voluntare asumate de ţara revizuită. Troica este responsabilă de pregătirea raportului cu implicarea ţării revizuite şi asistenţa OÎCDO (Troica este numele dat celor trei raportori care sunt desemnaţi să faciliteze procesul de evaluare).

Pages