“Je suis Voloc “ - protest prin artă la Chişinău

(Mihaela Burduja, voluntară CIDO)

Duminică la data de 12 iulie 2015 a avut loc un protest mai puţin ordinar. Sute de persoane au venit în Scuarul Catedralei din centrul Chișinăului pentru a-l susţine pe actorul Sergiu Voloc care a fost condamnat recent la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de patru ani informează adevarul.ro.

"Prin artă ne solidarizăm pentru a susţine un simbol: simbolul libertăţii de exprimare" - acesta a fost declarat motto-ul evenimentului.
Protestul a cuprins difuzarea a trei producţii care îl au în rolul principal pe Sergiu Voloc: “În ataş”, “Ba Veruţa, ba Liduţa” şi “La limita de jos a cerului” regizat de Igor Cobîleanski. Ultimul a fost selectat în competiţiile oficiale ale unor festivaluri internaționale de film, primind anul trecut premiul criticii internaţionale – FIPRESCI.

„Am mers la acest protest pentru a revedea filme autohtone, care de altfel sunt puține la număr dar și pentru a protesta în mod pașnic împotriva unei sancțiuni care mi se pare disproporționată. Cu siguranță Sergiu Voloc nu a procedat corect, însă în acest caz mecanismul individualizării pedepsei nu a fost exploarat pe deplin. A lipsi de libertatea de circulație un artist este mai aspru decît orice amendă!” a opiniat un participant la protest.
“Evenimentul a adunat în jur de 200 de persoane de toate vârstele, unii au venit pentru cauza protestului pașnic, alții pentru film, dar cu siguranță, până la urmă mesajul nostru, a ajuns la majoritatea din cei prezenți.” a declarat unul dintre organizatorii evenimentului - Doru Curoșu, Președinte la Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Amintim că Amnesty International Moldova consideră că, prin sentința de condamnare a lui Sergiu Voloc s-a încălcat flagrant punctul 1 al art. 6 al CEDO (dreptul la un proces echitabil), potrivit căruia “orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil și într-un termen rezonabil” din simplul motiv că acțiunile sale nu conțin componență de infracțiune.

Surse: http://adevarul.ro amnesty.md