Feministele din Moldova cer de la Chirtoacă să prezinte scuze publice pentru afirmații discriminatorii

(Mihaela Burduja, voluntară CIDO)

Realesul primar al capitalei Dorin Chirtoacă, în discursul său de revenire la Primărie a făcut o serie de declaraţii la adresa contracandidatei sale Zinaida Greceanîi: “Nu o doamnă care e deja la apusul activității, la 59 de ani, la vârsta de pensie – hai, du-te și candidează la primăria Chișinău. Din start era clar că e o problemă. Eu înțeleg când înaintează o doamnă în plină putere de afirmare, și profesională, și personală, cum doriți, și să vină să concureze; iată cum doamna Crudu la Cruzești”

Grupul de iniţiativă feminist din Moldova susţin că Dorin Chirtoacă prin prisma discursului său a discriminat persoanele pe criteriu de gen şi vîrstă afirmînd că  „într-o asemenea situație, bărbații ar trebui să se afle în față, așa cum se cuvine” şi confirmînd stereotipurile care bîntuie societatea moldavă că femeile nu ar fi competente şi competitive într-o cursă electorală.

„Discursul lui Dorin Chirtoaca denota sexism. Acesta nu o vizează doar pe Zinaida Greceanîici ci se referă la femeile din politică care sunt discriminate pe criteriu de vîrstă și de sex. Din acest considerent am decis să luăm inițiativă” a declarat Victoria Apostol, expert de gen la Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) și una dintre semnatarii plîngerii adresate Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.
“Scopul înaintării cererii este constatarea discriminării, constatarea sexismului și adresarea scuzelor publice Zinaidei Greceanîi în particular și femeilor în general” a mai menționat Victoria Apostol.

Menţionăm că art. 7 din Legea nr. 5 cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, garantează egalitatea de şanse în domeniul electoral, în activitatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice, iar în campania electorală pentru funcţia de primar al capitalei au participat și candidaţi care deja au atins vîrsta de pensionare cum ar fi Oazu Nantoi (67 de ani) și Serafim Urechean (65 de ani).

Surse: diez.md zdg.md