Discursurile preoților de 1 septembrie continuă

“Învăţămîntul de stat este laic.” Art. 35 (8) Constituția RM

Tinerii pentru Drepturile Omului continuă cercetarea şi monitorizarea respectării drepturilor omului în Republica Moldova.  Marcarea începutului anului şcolar în instituţiile pre-universitare din ţară s-a dovedit a fi un domeniu de interes atît pentru grupul de tineri privind dreptul la educaţie, cît şi pentru grupul ce examinează libertatea religiei. Amintim că grupurile de inițiativă a fost constituite în cadrul  Şcolii de Vară “Tinerii pentru Drepturile Omului”, organizată de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului.

Tinerii au asistat la desfăşurarea careului solemn dedicat primului sunet organizat de Liceul
Teoretic cu Profil de Arte “Mihail Berezovschi” din capitală. În pofida temperaturilor înalte evenimentul a durat aproximativ o ora, iar printre oaspeţii prezenţi la ceremonie au fost atît funcţionari publici cît şi preoţi.  Reprezentantul autorităţii publice a ţinut un discurs apolitic avînd doar un mesaj de bun-venit pentru elevi, ceea ce însă nu justifică prezenţa la un asemenea eveniment.

Preotul de confesiune creştin-otodoxă deasemenea a avut un mesaj concis pentru elevi, fără a face careva declaraţii cu caracter vadit religios. Totuși nu putem trece cu vederea faptul că în instituţia respectivă îşi fac studiile copii care aparţin şi altor confesiuni religioase, iar discursurile reprezentanților unui singur cult religios la ceremonii care vizează toți elevii unui liceu, intimidează copiii și părinții ce au alte viziuni religioase.

Totadată timpul.md  informează că la careul organizat cu ocazia primului sunet la Liceul Teoretic Român – Francez „Gheorghe Asachi”, preotul Ioan Ciuntu i-a blagoslovit pe elevi şi le-a spus că profesorii sunt sămânţa pe care o seamănă în sufletele elevilor, iar aceştia trebuie să prindă tot ce le spun profesorii fiindcă îi învaţă de bine.

Centrul de Informare în domeniul Drepturile Omului (CIDO) a realizat în anul 2014 un studiu privind discriminarea în sistemul școlar din Republica Moldova. Potrivit acestuia, nivelul de îndoctrinare creștin-ortodoxă este foarte înalt în instituțiile pre-universitare. Careul solemn dedicat începutului anului de studii rămîne a fi o tradiţie a instituţiilor şcolare din ţară, eveniment la care frecvent sunt prezenți reprezentanți ai bisericii ortodoxe.

Este de menționat că până în 2014 atât ceremonia de început cât și cea de sfârșit de an școlar erau obligatorii. Din 2015 petrecerea acestora rămâne la discreția instituțiilor de învățământ. Liceul Teoretic „Spiru Haret”  este prima instituție care a decis să renunțe la careu. „Conducerea liceului a decis să renunțe la acest obicei, el fiind demodat și prezent doar în spațiul post-sovietic”, a declarat directorul instituției, Victor Ambroci  „Este o manifestare obositoare, elevii fiind siliți să stea în picioare timp de câteva ore și să asculte discursuri și mesaje care nu sunt neapărat interesante sau valoroase”, a mai adăugat acesta pentru agora.md. 

Surse: timpul.md agora.md

Foto: Arhiva CIDO (Icoana ]ntr-o școală din RM)