DECIZIE: Dorin Chirtoacă a instigat la discriminare

La 21.07.2015, membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPPEDAE), în cadrul ședinței deliberative, au decis că declarațiile făcute de Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chișinău, în cadrul conferinței de presă din 29 iunie 2015, instigă la discriminare pe criteriul de sex și vîrstă.

Astfel, CPPEDAE recomandă reclamatului să aducă scuze publice prin aceleași mijloace de informare în masă prin care a răspîndit discursul sexist și ageist.

Reamintim că la 30 iunie 2015, Consiliul a înregistrat sesizarea Grupului de inițiative feministe
care vizează declarațiile sexiste și discriminatorii față de Zinaida Greceanîi, făcute publice de Dorin Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă: „[...]Mai rău pentru bărbații din cadrul PSRM și mai departe, de la Kremlin, care s-au ascuns după fusta ei. Trebuiau să iasă în față, așa cum se cuvine într-o asemenea situație. Nu o doamnă care deja la apusul activității, la 59 de ani, la vârsta de pensie – hai, du-te și candidează la primăria Chișinău. Din start era clar că e o problemă. Eu înțeleg când înaintează o doamnă în plină putere de afirmare, și profesională, și personală, cum doriți, și să vină să concureze;[...]”

În plîngerea depusă, petiționarii susțin că afirmațiile primarului Dorin Chirtoacă contribuie la propagarea stereotipurilor precum că femeile nu ar fi competente și competitive pentru a se afla într-o cursă electorală, dar și la descurajarea acestora de a se implica în politică.

Consiliul menționează că reclamatul nu a participat la ședința de audieri și nu a oferit explicații în legătură cu faptele invocate în plîngere.

Decizia integrală poate fi consultată aici: http://egalitate.md/media/files/files/decizie_284_2015_5156658.pdf

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPPEDAE) este un organ colegial cu statut de persoană juridică de drept public, constituit din 5 membri numiți de Parlamentul Republicii Moldova. În prezent, Consiliul are peste 130 de decizii adoptate, care pot fi consultate pe www.egalitate.md.

Foto: politik.md