Biciurea bloggerului saudit este un act de cruzime şi un atac la drepturile fundamentale

Bloggerul saudit Raif Badawi, condamnat la 10 ani de închisoare și 1000 de lovituri de bici timp de 20 de săptămâni a primit prima parte a pedepsei. Acesta a fost adus într-un loc public din orașul Jeddah și sub privirile a sute de spectatori și a primit primele 50 de lovituri de bici.

Bawadi a fost condamnat în luna mai la 10 ani de închisoare și 1000 de lovituri de bici, după ce a creat o pagină web care punea în discuţie rolul religiei în Arabia Saudită. Acesta a criticat cei mai înalți preoți din Arabia Saudită. Pagina a fost închisă iar el a mai fost amendat cu aproape 270 de mii de dolari, transmite UNIMEDIA.

"Biciuirea lui Raif Badawi este un act vicios de cruzime care este interzis de dreptul internațional", a declarat Said Boumedouha, directorul Amnesty International adjunct pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Potrivit unor activiști, autoritățile folosesc cazul lui Bawadi pentru a da un exemplu celor care se împotrivesc regimului bazat pe religie în mare parte.

Potrivit Amnesty International, bloggerul urmează să primească câte 50 de lovituri de bici pe săptămână, pentru următoarele 20 de săptămâni. Toată „procedura” prin care Bawadi a fost biciuit a durat în jur de 15 minute.

SURSE:

UNIMEDIA

AMNESTY