10 decembrie: Moldova trebuie să își multiplice eforturile în domeniul drepturilor omului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului felicită toate persoanele, organizațiile și instituțiile care susțin, apără și promovează valorile general umane, echitatea și egalitatea în Republica Moldova.

La 24 de ani de la aderarea la Organizația Națiunilor Unite, Moldova  mai are multe restanțe la capitolul asigurarea respectării drepturilor omului a tuturor persoanelor. În acest an, Moldova a fost revizuită pentru a două oară în cadrul mecanismului Evaluării Periodice Universale și a primit peste 200 de recomandări de la reprezentanții diferitor state din întreaga lume, cu scopul de a-și îmbunătăți situația privind drepturile omului. Totodată circa 30 de organizații din Moldova au depus rapoarte alternative care cuprind recomandări detaliate privind reformele necesare.

În acest context, CIDO îndeamnă instituțiile statului, societatea civilă și partenerii de dezvoltare să își multiplice eforturile și să conlucreze cu bună-credință pentru propulsarea drepturilor omului. Urmărind un scop comun, prin acțiuni eficiente și sistemice, vom putea crea condiții pentru ca fiecare persoană să se bucure de respectarea drepturilor sale fundamentale.

Ziua Internațională a Drepturilor Omului este marcată anual în toată lumea la data de 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite.